Czy pracodawca może odstąpić od przeprowadzania badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy? W jaki sposób dokonuje się zgłoszenia podejrzenia choroby zawodowej Państwowemu Powiatowemu Inspektorowi Sanitarnemu? Na co zwraca uwagę przedstawiciel stacji sanitarnej w czasie odbioru lokalu? Co w przypadku, kiedy lokal, w którym planuje się rozpocząć działalność będącą w nadzorze Inspekcji Sanitarnej nie spełnia wszystkich wymagań higieniczno- sanitarnych? Czy w szkołach musi być ciepła woda? Czy w pubach i restauracjach można palić papierosy? W jaki sposób oznacza się na opakowaniu środka spożywczego datę jego ważności? Czy pracownicy sektora żywnościowego muszą mieć aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych? Jak takie badania się wykonuje? Kto odpowiada za utrzymanie czystości i porządku w budynku mieszkalnym ? Co należy zrobić aby uzyskać zezwolenie na przeprowadzenie ekshumacji?